
Stal nierdzewna to jeden z najstabilniejszych chemicznie materiałów. Nie reaguje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich parametrów nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niezauważalną gołym okiem powłokę. Chroni ona stal przed negatywnym wpływem wielu substancji chemicznych, a także podnosi jej wytrzymałość na niekorzystne warunki. Dzięki tym właściwościom zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu dziedzinach przemysłu.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla przemysłu kosmetycznym
Z uwagi na to, że stal nierdzewna nie reaguje z substancjami wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są na co dzień stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno w procesie produkcyjnym, jak i do przechowywania dużych ilości gotowych środków. Wspomniane wcześniej cechy powodują, że zbiornik ze stali nierdzewnej jest także doskonałym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe.
Zbiorniki nierdzewne w branży spożywczej
Zbiorniki nierdzewne są często używane w różnych firmach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych bądź zakładach przetwórstwa. W browarach, gorzelniach czy piekarniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego stopu. Oferta firm zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszy się powodzeniem w sektorze spożywczym głównie dlatego, że na takich pojemnikach nie zbiera się osad, który mógłby sprzyjać zakażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami lub zarazkami.