
Sprawdź, gdzie zamówić żurek polski.
Ostatnio rzadko już jemy dwudaniowe obiady. Z powodu chronicznego pośpiechu, a przez to konieczność ekspresowego najedzenia się, często rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków kiedyś serwowanych zwykle jako to większe danie. Niemniej jednak typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli samemu przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to wciąż stanowią one stałą pozycje w menu lokalów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są powszechnie podawane podczas spotkań wielkanocnych i bożonarodzeniowych.
Barszcz biały a żurek – co odróżnia te zupy?
Jeśli spyta się obywatela polski o białą zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to od razu wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób nawet nie widzi głównej różnicy między tymi potrawami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem najczęściej barszcz biały gotuje się z zakwasu mąki pszennej, żurek zaś – z zakwasu na mące żytniej. Jednak to nie wszystko, co różni te zupy, choć warto zdecydowanie zaznaczyć, iż nie ma jednej kanonicznej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest bowiem sztuką, a każda potrawa odzwierciedla osobiste smaki i zdolności kucharza. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, że do barszczu białego na ogół wkłada się więcej warzyw oraz grzybów. Barszcz zabiela się też przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kiszonej bądź z ogórków kiszonych. Tymczasem z żurkiem temat jest nieco bardziej skomplikowany, bo w ramach tej grupy zup można wymienić 3 typy:
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany sowicie śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go na ogół z jajkiem i chlebem;
– zawiesisty, kwaskowaty żur sporządzany na ogół ze sporą ilością czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem żytnim lub chlebowym.
Zakwas na żurek i barszcz biały? Kupić, a może przygotować na własną rękę?
Przygotowanie zakwasu na wyliczone wcześniej zupy nie jest skomplikowane, jakkolwiek nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W książkach kucharskich opublikowano kilkanaście przepisów na zakwas, z których można skorzystać. Stosując jednakże samodzielnie przygotowany zakwas trzeba przewidzieć pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Tym samym, gdy chętka np. na żurek przyjdzie do was ni stąd, ni zowąd, polecamy wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych tradycyjnych, jak i internetowych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, dzięki którym przyrządzimy przepyszny biały barszcz i żurek śląski czy też staropolski.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]