Sól kłodawska i himalajska – dlaczego warto ich używać

Chcesz kupić sól kłodawską niejodowaną? Kliknij tutaj.

Składnikiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie cechy posiada różowa sól himalajska i sól kłodawska? Czemu powinno się ich używać w gastronomii?

Cechy soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która świetnie podbija smak potraw. Jakkolwiek nadużywanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze zdrowie, to jej rozważne porcje (do 6 g w ciągu 24 godzin) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele wartościowych minerałów oraz pierwiastków, takich jak cynk, potas czy wapń, a równocześnie nie posiada chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska znakomicie wpływa na smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło magnezu, wapnia i żelaza

Sól kłodawska niejodowana natomiast to produkt o wysokim stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i jest wspaniałym dodatkiem do domowych przetworów. Jest cennym źródłem żelaza, wapnia czy magnezu, czyli składników niezbędnych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, zatem nie traci swoich własności i jest łatwo przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]