Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach

Dowiedz się, gdzie kupić domowe kiszonki warzywne.

Kiszonki z warzyw są tak silnie zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że uważamy, iż jest to głównie słowiański specjał, z rzadka napotykany w pozostałych częściach świata. Jednakże domowe kiszonki znane są nie tylko w całej Europie, ale również w obu Amerykach oraz w Azji.

Kiszonki słyną ze swoich aspektów prozdrowotnych

Historycy potwierdzili, iż metoda zabezpieczenia pożywienia poprzez ich przechowywanie w roztworze octu, w solance lub w soli, wykorzystywana jest przez ludzkość od ponad czterech tysiącleci. Proces ten przypuszczalnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z terytoriów dawnej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niskie pH roztworu, w którym jest on zanurzony, powstrzymuje namnażanie się bakterii gnilnych. Paręset lat wstecz był to najlepszy sposób, żeby zwiększyć czas zdatności do konsumpcji warzyw, ryb i mięsa nawet o kilka miesięcy. Stąd też wynikł obyczaj przygotowywania m.in. kiszonych przetworów warzywnych z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszonki od zarania swojego istnienia słyną z właściwości prozdrowotnych, co oczywiście jest potwierdzone. Mają one np. sporo witaminy C, dlatego też żeglarze statków, które zaopatrzone zostały w kwaszonki, sporadycznie cierpieli z powodu szkorbutu. Co interesujące, w języku polskim kwaszone przetwory warzywne nazywa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z topinamburu i koniczyny białej.

W innych rejonach świata kiszonki mają odmienny smak

Najczęściej spotykanym kiszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni generalnie na wszystkich kontynentach, także w Kanadzie i w USA, gdzie ten typ przetworów warzywnych nie jest bardzo popularna. Natomiast ogórki kwaszone są tam prawdopodobnie niesłychanie lubianym uzupełnieniem hot-dogów, sandwiczy i burgerów. Nad Wisłą obok ogórka, bardzo popularne są kiszona kapusta i buraki, których używa się do przygotowania surówek oraz zup. Ale nie tylko te warzywa da się kisić. W innych krajach świata kisi się m.in. paprykę, kalafiory oraz owoce (np. truskawki).

Solanka i ocet zmieniają teksturę oraz smak warzyw, nadając im kwaśność i chrupkość. Kiszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się podstawą albo ważnym dodatkiem do niezliczonej liczby przepisów lokalnych. Należy wiedzieć, iż smak kiszonek bywa inny w oddalonych od siebie regionach świata, ponieważ zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, których używa się w procesie kwaszenia. Z tej przyczyny ogórek przygotowany wedle tradycyjnej polskiej receptury, będzie smakował inaczej niż ten zakiszony np. w USA.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]