Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

Zamów kiszoną kapustę.

Wyjątkowy smak białej kiszonej kapusty jest integralną cząstką polskiej kuchni. Jest ona składową szeregu potraw i statystyczny Polak dość często gości ją na talerzu. I popieramy to, bo kiszona kapusta to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.

Witamina K i liczne minerały i witamina C – co znajdziesz w kapuście kiszonej?

Kapusta kiszona, albo kwaszona, bowiem tych dwóch określeń używa się na zmianę, to jeden z tych produktów żywnościowych, które powstało za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na dłuższe przechowywanie żywności. Drobno poszatkowane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez długi czas w efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej. Niegdyś jedzenie kapusty kwaszonej pozwalało uzupełnić konieczne składniki odżywcze i witaminy, których pozyskanie w zimowe miesiące było zdecydowanie trudniejsze niż dzisiaj. A trzeba podkreślić, iż kapusta kwaszona posiada dużo substancji, które są ważne dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze. W produkcie tym znajdują się też inne kluczowe dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B2, B5, B12). Co więcej, kwaszona kapusta to źródło między innymi fosforu, kwasów tłuszczowych omega-3 czy żelaza. Jednocześnie to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, z tej przyczyny rekomenduje się jej konsumpcję osobom myślących o schudnięciu.

Jak używa się kapusty kiszonej w kuchni

Kapusta kiszona na naszych stołach spotykamy jako przystawka do dań, jak i jako najważniejszy ich składnik. Na surowo przeważnie spożywa się ją jako surówkę z marchewką lub cebulą, która współgra z daniami z ryb czy ziemniaków, a czasami na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To także artykuł, który rewelacyjnie komponuje się z pieczarkami oraz mięsem, w związku z tym używa się jej w nadzieniu do łazanek, krokiecików i pierogów. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie mielibyśmy tradycyjnych polskich dań jak góralska kwaśnica, kapuśniak czy bigos.

Zasadniczo każdy kucharz posiada własny przepis na kwaszoną kapustę, aczkolwiek obecnie sporadycznie kisi się ją w domu, bo nie ma już potrzeby magazynowania artykułów spożywczych na czas zimy. Kapustę kwaszoną w niewielkich oraz wielkich opakowaniach bez przeszkód nabyć można w każdym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swoim asortymencie także kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]