Które minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?

Jeśli szukasz ogórków kiszonych, odwiedź tę stronę.

Na kanapce, w sałatce, w zupie lub w formie dodatku do dania głównego – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, gdyż kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smakowite.

Kwaszone ogórki – z koprem, czosnkiem bądź z innymi przyprawami

Ogórki kiszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest całkiem proste. Używa się do tego pojemnych kamiennych garnków lub beczek z drewna, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Potem stawia się je na co najmniej kilkanaście dni w chłodziedo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą skonsumować kwaszonkę już po kilku dobach – takie ogórki zwiemy „małosolnymi”. W podstawowym recepturze do solanki wraz z ogórkami wrzuca się koper oraz czosnek, jakkolwiek smak ogórków kwaszonych można urozmaicić również innymi przyprawami, m.in. liśćmi czarnej porzeczki, kawałkami ostrej papryki lub gorczycą. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy też dostatecznie miejsca w kuchni, żeby samodzielnie przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą albo spiżarnią, w której może przetrzymywać przetwory w większych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że trzeba odmówić sobie jedzenia ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy kupić je w sklepie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, np. w woreczkach foliowych albo w pojemnikach, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.

Jakie składniki odżywcze i witaminy zawierają kiszone ogórki?

Od setek lat panuje przekonanie, że warzywa wystawione na działanie fermentacji korzystnie oddziaływają na nasz organizm. I tak jest w rzeczywistości, ponieważ wraz z kwaszonkami wchłaniamy pomocne bakterie, które pozytywnie wpływają na florę przewodów pokarmowych oraz redukują ich pH, wspomagając w konsekwencji procesy trawienne. Ale to nie wszystko! Ogórki kwaszone nie są kaloryczne (to około 12 kcal w 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę C, K1 i D, witaminy z grupy B, jak również mnóstwo minerałów koniecznych do poprawnego funkcjonowania organizmu, to przykładowo magnez, wapń, żelazo, sód i miedź. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeśli nie przeszkadzają kwaskowate smaki, nie należy wylewać jej po spożyciu kiszonek. Lepiej ją wypić bądź dodać do zupy ogórkowej, ponieważ w trakcie kiszenia witaminy przenikają po trosze do soku. Należy jednak zaznaczyć, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się bowiem pokaźna ilość soli.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]