Barszcz czerwony – gotuj go na zakwasie z buraków

Więcej o zakwasie na barszcz czerwony.

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to potrawa typowo świąteczna, którą podajemy z reguły w trakcie Wigilii czy też ważnych rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których tradycja spożywania posiłków z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach zarówno w postaci zupy, jak i jako uzupełnienie do niektórych posiłków.

Barszcz czerwony to danie uniwersalne

Wydaje się, że barszcz czerwony to prosty do przyrządzenia wywar z buraków, który ogólnie nie jest dość sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego nieco słodki, a przy tym kwaskowaty aromat powoduje, że wyśmienicie łączy się on z różnorodnymi smakami. Lubianych dodatków do barszczu czerwonego jest sporo – jedni wolą w nim kartofle, jajo oraz kiełbasę, inni wrzucają do niego pierogi z mięsem, kapustą czy też grzybami. Barszcz czerwony to znakomite danie obiadowe, ale także smakowita przekąska lub ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy świetnie podkreśli smak chrupkiego pasztecika z grzybami czy drożdżówki z kapuścianym nadzieniem.

Trzeba zaznaczyć, iż barszcz czerwony, o ile nie dodano do niego śmietany, nie jest zupą zbyt kaloryczną. Danie to uważane jest za zdrowe, gdyż dostarcza organizmowi witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, jak również dużo żelaza, przez co zaleca się je osobom cierpiącym na anemię. Tymczasem z uwagi na fakt, iż podstawą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie często zjada się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których wykryto cukrzycę.

Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – kup albo przygotuj sam

Nie istnieje uniwersalna receptura na barszcz z buraków – każdy kucharz używa własnych ulubionych dodatków i inaczej przyprawia tę potrawę. Niektórzy dodają do niego troszkę cukru, żeby podkreślić naturalną słodkość buraka, inni wolą pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, gdy przygotuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a dodatkowo ma więcej zdrowych witamin i minerałów. Taki zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przygotowywać osobiście, jednak okres fermentacji – w zależności od panujących w otoczeniu warunków – trwa mniej więcej tydzień. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na tę zupę, wcale nie musisz na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub online.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]